Birliğimize bağlı Polatlı Devlet Hastanesi’nde tedavi görmekte olan yaralı Türkmenler yaşadıklarını Al Jazeera'ye (El Cezire) anlattı.

'Adı hardaldır, nefesimizi kesti'

Kerkük'teki Türkmen kasabası Tazehurmatu'ya IŞİD hardal gazıyla saldırdı. Yüzlerce Türkmen gazın etkisinde kaldı, solunum yollarında ve derilerinde yaralar çıktı. Bir kısmı tedavi için Ankara'ya getirilen Türkmenler, yaşadıklarını Al Jazeera'ye anlattı.

“Gece roket atarlar”

IŞİD’in bir buçuk yıldır süren saldırıları sebebiyle korku içinde yaşadıklarını anlatıyorlar. Beş çocuğunu Tazehurmatu’da, saldırılarda yaralanan oğlunu ise Kerkük’te bir hastanede bırakan Büşra Fahreddin Şükür, roketlerin gece gündüz atıldığını anlatıyor:

"Uşaklar, çocuklar korkarlar gece. Saat bir, iki gece roket atarlar. Uşaklar 'anne korkuyoruz' diyorlar. Biz kendimiz korkuyoruz, valla."

‘Su içemiyoruz, korkuyoruz’

Fadıl Cihad Veli de eşi, iki çocuğu ve yaşlı annesiyle birlikte Ankara’ya getirilen yaralılardan. Saldırıdan yara almadan kurtulan diğer iki çocuğu Tazehurmatu’da, kardeşi onlara göz kulak oluyor:

"DAEŞ bizim köyümüzü gazla vurdu. Klor ve hardalla köyümüzü bombaladı. Duman oldu. Koku geldi. Millet bir yerlere kaçtı. Herkes ağzını tutmuş, koku... Beş altı çocuk kayboldu, gitti, öldü. Kalan yaralıların kokudan nefesleri kesildi. Vücutlarında yara oldu."

Veli’nin iki kızı

Zehra ve Zeynep’in ellerinde, saldırıdan günler sonra, sokakta oyun oynadıkları bir gün yaralar çıktı. Veli, gazın etkisiyle gelecekte daha büyük hastalıklar çıkmasından herkesin korktuğunu anlatıyor. Artık dışarı çıkan Tazehurmatuluların hiçbir yere dokunmadığını, musluktan akan suyu bile içmeye korktuklarını söylüyor. Şimdilik bunlar çare gibi gözükse de, gelecekten endişeli… Yine de evini terk etmemekte kararlı:

"Su içemiyoruz, korkuyoruz. Mecal yoktur ayrı bir köye gidesin. Herkes memleketini seviyor, kalır memleketinde. Mücadeleye katılır." dedi.